Opstart Lijnbuddy-project in Laakdal
Uit bevragingen die vorig jaar plaats vonden bij de Laakdalse senioren, kwam naar boven dat een deel van hen moeilijkheden ondervindt bij het nemen van het openbaar vervoer. De gemeente wil hier iets aan doen en start het Lijnbuddy-project op.
De gemeente Laakdal zet zich al langer in om te zorgen voor het welzijn van haar senioren. Ze stapte in bij het Europese HAIRE-project (Healthy Ageing through Innovation in Rural Europe).
Via buurtanalyse en gesprekken met senioren werden noden en behoeften in kaart gebracht. Binnen het thema mobiliteit werd duidelijk dat veel senioren moeilijkheden ondervinden bij het gebruik maken van het openbaar vervoer.
Om het warm water niet opnieuw uit te vinden, werd OPZ Geel gecontacteerd. Zij ontwikkelden samen met Avansa vzw (het voormalige Vormingplus Kempen) het Lijnbuddy-project. Ze stelden didactisch materiaal op dat de gemeente Laakdal ook zal gebruiken.
De dienst Senioren behandelt de aanvragen en koppelt aanvragers met lijnbuddies. Schepen van Senioren Gerda Broeckx legt uit: “Het is de bedoeling om de zelfredzaamheid van de ouderen te verhogen, daarom gaat een buddy slechts één of twee keer mee. Het is de aanvrager die het ticket van de buddy betaalt.”
De gemeente is volop bezig met de voorbereiding van dit project. Zodra ze van start gaan, wordt dit gecommuniceerd. Als je interesse hebt om lijnbuddy te worden, kan je je wenden tot de dienst Senioren van de gemeente.'